Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Fredagsmys kan se ut på olika sätt. Man kan till exempel mysa ihop med Peter Asplund, Magnus Lindgren och deras Blue House Jazz Orchestra på Konserthuset. Herrar Asplund och Lindgren är ju bra på sådant, det vet vi sedan länge.

Att souldivan och jazzsångerskan Patti Austin var så bra på det visste jag däremot inte. Men att så är fallet märks direkt när hon gör en Ella Fitzgerald-hyllning på säsongpremiären av Blue House Jazz-serien.

Hon är absolut mer än en habil jazzsångerska, som kan alla trick i boken, men det är i de slagkraftigt spirituella mellansnacken hon skapar det riktiga myset. Monologen om den egna livskrisen vid fyllandet av femtio (då hon kom på att hon glömt bort att skaffa man och barn) är lite för utdragen, men utäggningarna om Miss Ella är oavbrutet underhållande.

Som extranummer vänder hon sig till gospelsoulen med en storbandsversion av ”You gotta be”, tillsammans med beatboxmästarinnan Butterscotch (som var med i kvällens första avdelning). Det funkar, men jag hade förstås hellre sett Miss Patti göra de skönt smörigt 80-talssofta duetterna ”Baby come to me” och ”How do you keep the music playing” med Peter Asplund i rollen som James Ingram. That’s what I call fredagsmys. Det var ju, för att vara riktigt ärlig, därför jag bänkade mig i Konserthuset.

JOW_20130920_141

Foto: Jan-Olav Wedin