Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Det är något speciellt med unga tekniskt avancerade musiker. Något som har att göra med entusiasm och energi. Jag vet inte hur gamla musikerna i trion The Effect är men jag tror att man kan kalla dem unga. Att de är tekniskt avancerade på sina instrument – trummor, elbas, elgitarr – råder det däremot inga tvivel om. Det kan alla med öron att höra med och ögon att se med förstå.

Det går alltså undan i de synkoperade svängarna när trion går ut som första band under en Fasching-kväll i fusionjazzens tecken (de andra två är Lasse Ehn – Sound Of Polarity och Egba). Visst finns det ett drag av uppvisning och tävling, det gör det alltid med fusion, men musikerna – basisten Henrik Linder, gitarristen Carl Mörner Ringström och trummisen Jonathan Lundberg – spelar verkligen med varandra. Det knyckiga och ryckiga med fusion balanserar de upp med en elastisk tajming, både individuellt och som kollektiv.

Nej, de är inte framme ännu men jo, jag har stora förväntningar på dem.

Utan att förringa de andra, verkligen inte, är basisten Henrik Linder (som med sin asymetriska frisyr ser ut att hämtats från Yohios kompband) särskilt intressant att kolla in. Hans spel på den sexsträngade basen är precis lika flyhänt och snyggt med The Effect som det är med Dirty Loops, den andra trio han spelar med och som via några youtube-klipp blivit något av en världssensation.

Efter att ha gjort fusionpop av Britney Spears, Rihanna och Justin Timberlake jobbar de nu med eget material till debuten (som aldrig verkar komma). Med support av stjärnproducenten David Foster är förväntningarna förstås skyhöga.

effect

Foto: Dan Backman.