Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

På fredag, 13 september, gör Jonas Kullhammar Quartet sin sista konsert tillsammans. Konserten som, naturligtvis, går av stapeln på Fasching blir den sista med gruppens ordinarie bemanning (alltså Jonas Kullhammar, Jonas Holgersson, Torbjörn Gulz och Torbjörn Zetterberg). Kvartetten gör även farväl-konserter i Helsingborg (21/11) och Göteborg (22/11) men då blir det med en inte helt intakt originalsättning.

JKQ har spelat tillsammans i 15 år, släppt många skivor och turnérat över hela världen. ”Det är dags att gå vidare”, skriver Jonas Kullhammar i ett pressmeddelande och tillägger lakoniskt att ”allt har sin tid”.

De två musikerna som heter Jonas och de två som heter Torbjörn släpper även tre album, för att verkligen markera att det är slutet på en epok. Det första, ”JKQ plays A love supreme”, släpptes på vinyl i maj och är redan slutsåld. Det andra, ”Låt det vara”, släpps 10/9 och innehåller egenskriven musik. Ett tredje kommer i november. Enbart på vinyl.

Att ge sig på John Coltranes klassiska ”A love supreme” är naturligtvis ett högriskprojekt för alla jazzmusiker, men kvartetten antog utmaningen från jazzfestivalen i Frankfurt hösten 2011 och rodde hem konserten med den äran.

Filmaren Truls Nord följde förberedelserna i den här filmen. Jag har även lagt upp hela konserten från Frankfurt.