Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Det är svårt att tänka sig en bättre plats för en releasekonsert. I alla fall om man vill vara utomhus en härlig men lite myggig sensommarkväll i augusti. Och vem vill inte det?

Malin Foxdal har alltså förlagt den sista av tre kvällars firandet av det senaste albumet ”Lång väg hem” till Kafé Sjöstugan. Beläget vid Brunnsviken, på Bergshamra-sidan, och med en liten scen med kulörta lyktor i trädgården utgör det supertrevliga kaféet en perfekt inramning till Malin Foxdals folkmusikfärgade vispop.

Hennes förra cd ägnades tolkningar på svenska av Gillian Welch-låtar men denna gång har hon skrivit all text och musik själv. Det är ett bra och genomarbetat album men som det så ofta kan bli kommer låtarna ännu bättre till sin rätt på en scen. Det känns som om de skrivits för att framföras inför en publik, inte stanna kvar i låtskrivarkammaren.

Det är inga problem, vare sig för Malin Foxdal eller de musiker hon valt att spela med; tillsammans får de till en skimrande ljudbild dominerad av stränginstrument och, allra mest, Foxdals rena och starka, och ibland folkmusikornamenterade, stämma.

Det mesta är akustiskt men ibland kommer en elgitarr in och gör musiken lite råare. Fast bara lite. Det är bra då Foxdal har en tendens att bli en smula för välartat duktig och förutsägbar.

Fast så rått och bra som när Clas Yngström förgyller albumversionen av ”Har du lämnat allt?” med wah-wah-gitarr i den högre skolan blir det aldrig.

sjöstugan2

Konserten sedd lite från sidan. Med lite grönt i förgrunden. Det passar på nåt sätt. Foto: Dan Backman.