Annons

Konsertbloggen

Dan Backman

Dan Backman

Bakom namnet The New York Connection döljer sig tre svenskar, gitarristen Jojje Wadenius, basisten Lars Danielsson och trummisen Per Lindvall, samt två amerikaner, saxofonisten och flöjtisten Lou Marini och trumpetaren Lew Soloff.

Det är Jojje Wadenius som satt ihop den tillfälliga konstellationen, som på sju dagar gjort sju konserter i sju nordiska städer. Wadenius har spelat med dem alla, Marini och Soloff mötte han först när han 1972 värvades till Blood, Sweat & Tears, Danielsson och Lindvall har han spelat flitigt med i olika konstellationer sedan han kom tillbaka från USA.

Har man lite inblick i dessa herrars tidigare förehavanden kan man redan innan konserten förutspå att det blir jammig musik med dragning åt funkjazz. Så blir det också. Fast inte så där tråkigt slentrianfunkigt som det kan bli när duktiga musiker släpps fria. Samtliga är ju tillräckligt meriterade och rutinerade för att inte behöva stila med sin teknik och har dessutom så bred arbetslivserfarenhet att de utan vidare kan spetsa funkjazzen med pop, rock och soul. Och, vilket är viktigt, de har vett nog att variera det hela på ett dynamiskt sätt.

Egna kompositioner blandas med välkända och okända skrivna av andra pennor. Lou Marinis skönt flumjazzig ”Starmaker”, Roberta Flacks souliga ”Feel like makin’ love” och Jimi Hendrix ”Little wing”, i Gil Evans arrangemang, bidrar tillsammans med fina soloinsatser till att göra kvällen om inte direkt minnesvärd så åtminstone rejält trivsam. Och det är ju inte det sämsta.

Behöver jag tillägga att det är fullspikat på det ombyggda Fasching? Jojje (som med sitt svarta hår och smala svarta jeans mer ser ut som en proggpunkare, typ Johan Johansson, än en funkjazzare) är ju som alltid en publikmagnet och funkjazzen har många tillbedjare. Så är det bara.

bild

Från vänster till höger: Jojje, Lou och Lew. Bakom Lou döljs Per. Han som tittar ner i golvet är Lars. Lew håller precis på att berätta om när Gil Evans skulle göra ett album med Miles Davis och Jimi Hendrix. Ett album som aldrig realiserades. Foto: Dan Backman.