Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Hittills har 56 länder rapporterat till FN:s klimatkonvention hur mycket de kommer att minska sina utsläpp till 2020. Länderna som därmed ansluter sig till Köpenhamnsöverenskommelsen, Copenhagen Accord, från klimatmötet i december omfattar tillsammans mer än två tredjedelar av de globala utsläppen.

Men åtagandena räcker inte för att hejda ökningen av den globala medeltemperaturen till 2° C. Konsultföretaget Ecofys räknar med att temperaturökningen blir 3,5 °C. Bland annat behöver USA och EU gå snabbare fram. Japan, Norge har däremot gjort tillräckliga åtaganden, enligt Ecofys.

Deadline för att rapportera var satt till den 31 januari, men Yvo de Boer, chef för FN:s klimatkonvention, har sagt att den är flexibel.

– Det är viktigt att länder anmäler sina åtaganden och aktiviteter. Om i-länderna och de

växande u-landsekonomierna gör det så finns ett embryo till en överenskommelse där alla stora utsläppsländer finns med, sade Staffan Tillander, Sveriges klimatambassadör, till SvD i måndagstidningen.

Köpenhamnskonferensen misslyckades ju med att komma fram till ett nytt klimatavtal som omfattar alla länder. Kyotoprotokollet reglerar utsläppen bara från i-länderna och enbart 30 procent av de globala utsläppen. USA är inte med, inte de växande ekonomierna Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika heller. Dessa har däremot rapporterat om minskade utsläpp under Copenhagen Accord.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky