Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Forskare vid det brittiska klimatforskningsinstitut som blev hackade förra veckan tror att tidpunkten för angreppet valdes för avleda uppmärksamheten från klimatmötet i Köpenhamn. En utredning tillsätts också för att avgöra om institutet har låtit utomstående få ta del av rådata på erforderligt sätt

Mångaklimatskeptiker har beskrivit de 1 000 mejl och 3 000 dokument som hackades från University of East Anglias klimatforskningsenhet som bevis för att forskare har fuskat med data som visar att den globala medeltemperaturen har stigit.

Det finns formuleringar i mejlkorrespondensen som tyder på att så skulle kunna vara fallet.

Nu försvarar sig universitet i ett långt uttalande på sin hemsida, där bland annat Phil Jones, chef för klimatforskningsenheten (CRU) skriver:

Tidpunkten ”kan vara ett försök att så tvivelsmål om vetenskapen bakom klimatförändringarna inför mötet i Köpenhamn”.

Även om CRU:s data räknades bort, så visar andra forskargruppers dataserier samma varmare trend, skriver Phil Jones.

Professor Markku Rummukainen har följt rapporteringen om de hackade e-posten i internationell media och kan inte se att de innehåller fakta som undergräver den vetenskapliga grunden för att människans utsläpp påverkar klimatet.

– De enstaka meningar och ord som uppståndelsen mest kretsar kring verkar handla om kommunikation som skett i specifika sammanhang. En utomstående kan bara göra en tolkning av ord och meningar som ryckt ur sitt sammanhang.

Och skulle berörda data vara fabricerade så skulle inte kunskapsläget för klimatförändringarna falla, inte ens en väsentlig del, säger Markku Rummukainen.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky