Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Chanserna för att klimatkonferensen i Köpenhamn ska bil en framgång eller ett fiasko är ungefär 50/50.

Just nu är det läpparnas bekännelse som gäller, på temat ”Nej det blir inte ett juridiskt bindande avtal i Köpenhamn men alla delar av innehållet ska vara på plats så att det sen bara behövs ett möte (eller två…) under 2010 för att klubba juridiken”.

Ungefär så sa Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, liksom presidenterna Barack Obama och Hu Jintao vid deras möte i Peking.

I går (torsdag) sällade sig EU:s två mäktigaste nationer, Frankrike och Tyskland till kören.

Angela Merkel och Nicolas Sakrozy höll en gemensam presskonferens i Bryssel där budskapet var att helst under första halvan nästa år måste det juridiskt bindande klimatavtalet vara på plats, och det måste innehålla varje lands åtaganden.

Sarkozy fyllde i att ”Vi vill inte ha ett möte med dåliga kompromisser. Europa har gjort mycket, nu vill vi har rörelse från resten av världen”.

Båda två annonserade att de kommer att delta under konferensens två sista dagar då statschefer har bjudits in till Köpenhamn. Ett 40-tal presidenter och statsministrar har hittills sagt att de tänker komma, bland annat Fredrik Reinfeldt.

Det går att ägna all sin tid åt att spekulera i hur stark överenskommelse det till slut blir i Köpenhamn. Men det är först under det sista dygnet som vi säkert vet.

Dramatik saknas i alla fall inte.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky