Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Rysslands president Dmitrij Medvedev hann med en hel del vid sitt besök i Stockholm. Förutom att skapa trafikkaos längs E4:an så lovade han att Ryssland ska minska sina utsläpp av klimatgaser med 25 procent till år 2020 räknat från 1990.

Det kan tyckas vara ett rejält åtagande, och det är bättre än de 10-15 procent som Ryssland tidigare har lovat.

– Mycket uppmuntrande, skrockade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Men i själva verket ger löftet utrymme åt en rejäl ökning av de ryska koldioxidutsläppen. På grund av Sovjetunionens kollaps – och även den tunga, ineffektiva industrin – så ligger dagens utsläpp cirka 35 procent under 1990-års nivåer.

Det ger utrymme för en tioprocentig ökning till 2020, med andra ord. Är det så mycket att skrocka förnöjt över?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky