Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

I dagens SvD beskrivs Vattenfalls nye vd Øystein Løseth och hans tidigare insatser inom området förnybar energi. Statkraft skulle år 2001 bygga en vindkraftpark i Smøla sydväst om Trondheim. Parken var då Europas största på land. Idag finns där 68 stora vindkraftsnurror. Øystein Løseth var koncerndirektör för det nya projektet.

Men Smøla-parken är också känd för att att vara extremt illa placerad – mitt i ett häckningsområde för havsörn. Placeringen är ett skräckexempel på dålig planering av vindkraftparker och bristande hänsyn till natuvärden, till exempel fågellivet.

Hur det gick till när tillstånden gavs och ifall Statkraft – Øystein Løseth – bemödade sig om att göra en ärlig och noggrann mijökonsekvensbeskrivning vet jag inte. Med facit i hand verkar det i alla fall inte så.

Smøla-parken är världskänd bland ornitologer för sin slakt på havsörnar – hittills har 28 örnar hittats döda under rotorbladen.

Så här skrev jag i SvD i juni, i en granskning av vindkraftens konflikter med naturvården:

”Men erfarenheter från Norge visar att placeringen av vindkraften kan vara förödande – för fåglarna.

På ön Smøla väster om Trondheim finns en vindkraftpark med 68 snurror. Där bor också uppemot 70 par häckande havsörnar och många ungfåglar.

–Det började dala ner örnar från himlen, berättar Kjetil Bevanger, forskare vid norska Naturforskningsinstutet, Nina som leder ett omfattande forskningsprojekt i Norge om vindkraft och fåglar. Motsvarande 36 miljoner svenska kronor under fyra år satsas för att bättre veta hur vindkraftparker ska placeras.

Hittills har 26 döda örnar hittats på Smøla sedan 2005, två bara sedan i påsk i år.

Någon har kluvits i två delar, på andra har vingar kapats eller brutits. Örnarna väjer inte för rotorbladen. De har samma flygvägar inne i vindkraftparken som utanför och rotorblad som snurrar i 250 km/h är inget de upplever som en fara.

–Dödligheten ökar för örnar utanför parken också. En örn som dog var kläckt sju kilometer därifrån, konstaterar Kjetil Bevanger.

Han anser att det måste finnas krav på att fågelfaunan kartläggs innan en vindkraftpark får anläggas.

–Och lägg inte vindkraftparker där sträcklederna går. ”

Vattenfalls största investeringar i förnybar energi hittills är havsbaserad vindkraft, och det är där bolaget har tänkt lägga merparten av sina investeringar i förnybart de närmaste fem åren.

Vindkraftens påverkan på fågellivet är en risk som måste tas på största allvar om energislaget ska kunna vinna acceptans även bland naturvänner. Sämre än på Smøla kan det knappast bli.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky