Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Brasilien tycker det är dags att visa ledarskap i klimatförhandlingarna.

Regeringen är beredd att åta sig 38 – 42 procents minskade utsläpp till år 2020, ett utspel för att pressa de stora utsläpparländerna.

– Vi anser fortfarande att ansvaret ligger hos de industrialiserade länderna, det här är en politisk gest, säger den brasilianska chefsförhandlaren Dilma Rouseff i the Guardian.

För att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under 2°C, måste i-länderna minska med mellan 25 och 40 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivåer, enligt forskare.

Utvecklingsländernas bidrag bör då vara en minskning på mellan 15 och 30 procent till 2020.

I klimatförhandlingarna hittills har bara få länder talat om sina åtaganden, bland annat EU och Japan. Det pågår med andra ord ett chicken-race fram till förhandlingarna i Köpenhamn.

Före helgen ska Brasilien annonsera sin position inför klimatmötet i Köpenhamn. Enligt vissa uppgifter kommer regeringen att offentliggöra en plan för att minska avskogningen med 80 procent.

De 38-42 procenten nedskärningar av växthusgaser ska till hälften genomföras genom minskad avskogning och resten genom minskade utsläpp från jordbruket och industrisektorn.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky