Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Ministrar från tio afrikanska länder samlas i dagarna i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att formulera gemensamma krav inför FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december.

Det finns ett missnöje med bristen på uppmärskamet för Afrikas intressen inom ramen för FN:s klimatprocess. Och det finns en orättvisa i att afrikanska länder står för en liten, liten andel av världen utsläppen av växthusgaser, men kommer enligt många forskare att vara bland dem som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Vid konferensen i Etiopien väntas de afrikanska länderna rikta ett krav mot världens i-länder att gemensamt minska utsläppen med 40 procent till år 2012, rapporterar BBC.

Hur många miljarder dollar länderna anser är en rimlig kompensation för den skada som klimatförändringarna orsakar har inte avslöjats än. Siffran kommer att presenteras vid ett särskilt möte i Libyen på lördag.

Men nyheten i det här fallet är varken procentsiffran eller dollarnivån, utan att de afrikanska länderna förbereder en mer aktiv roll när det nya klimatavtalet förhandlas fram.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky