Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Förra veckan lanserade den danske klimatdebattören Björn Lomborg en rapport om fördelar med ingenjörslösningar för klimatet (climate engineering).

Vad är det? Jo, till exempel att på konstgjort sätt bemästra solinstrålningen, enligt rapporten från Lomborgs tankesmedja Copenhagen climate consensus.

Efterlikna det dis som sotpartiklar orsakar, gör molnen vitare så de reflekterar solljus bättre, utveckla en rymdfarkost som skuggar solen i lagom omfattning – tre ännu helt oprövade metoder som skulle klara av hela den höjning av medeltemperaturen som är att vänta fram till 2010 – till en oerhört mycket lägre kostnad än att byta energisystem, enligt rapporten.

Björn Lomborg har skrivit flera uppmärksammade böcker där hans huvudbudskap har varit att miljöproblemen är överdrivna. I själva verkat blir allt fler rikare och miljön blir bättre hävdade han i ”Världens verkliga tillstånd” (2002). I ”Cool it” (2007) påpekar Lomborg att de dyra åtgärder som planeras för att stoppa den globala uppvärmningen kommer att ha mycket liten påverkan på jordens temperatur inom de närmaste hundra åren.

Nu ligger Lomborg bakom rapporterna om hur klimathotet ska motverkas. I morgon berättar SvD om nästa förslag från Copenhagen consensus center.

Men han har inte ändrat åsikt, säger han.

– Klimatförändringar är inte det viktigaste problemet. Tre fjärdedelar av jordens befolkning saknar grundläggande hälsovård, mat och mycket annat, säger han till svd:s klimatblogg.

– Men det betyder inte att koldioxidutsläppen inte är ett stort problem. Det är en av de uppgifter vi har att hantera under 2000-talet. Och jag säger att vi ska göra det på ett smart sätt. Lägger vi för mycket pengar på ett av problemen så har vi inte pengar till de andra stora utmaningarna.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky