Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

SvD:s granskning av hur felplacerade vindkraftparker kan hota fågellivet och naturskyddade områden har väckt stort intresse bland er läsare. Människor med ett hjärta för naturen har med förvåning sett hur vindkraftbolag planerar att lägga stora vindkraftparker i områden som de flesta trodde var skyddade från exploateringar, som fågelskyddsområden, naturreservat, obrutet fjäll och nationalparker.

Samtidigt är vindkraften ren och förnybar – ett energislag som självklart faller många natur- och miljövänner i smaken. Till exempel protesterar ett hundratal naturengagerade personer i Naturskyddsföreningens länskretsar, Svenska botaniska föreningen och andra föreningar mot att Miljööverdomstolen sagt ja till Vindkompaniet att bygga på berget Rautiorova, där en av de sista totalt orörda skogarna i Sverige finns.

”Vindkraftens rykte som miljöanpassad energikälla kommer raskt att smutsas om inte vindkraftbyggarna håller sig borta från lägen där det finns en uppenbar konflikt med höga naturvärden. Vindkraften har burits fram av miljömedvetna människor. Dessa kommer inte att acceptera att vindkraften förstör deras natur”, skriver de i sin protest.

Efter att ha sökt efter information om nära nog hundra vindkraftprojekt har jag slagits av hur svårt det kan vara att hitta den. Vissa vindkraftbolag går knappt ens att googla fram, andra har lättsökta kartor för exakt var de tilltänka snurrorna ska stå och utförliga redogörelser för om platserna sammanfaller med naturvårdsområden eller andra värdefulla områden.

Gissa vilket bolag man känner sig mest positiv till, redan i den första kontakten via en enkel sökning?

Jämför till exempelRabbalshede kraft och jämför med Ventovarium som vill bygga ca 100 snurror i havet utanför Luleå och 130 snurror i Haparanda skärgård, intill nationalparken.

Ett stalltips är att det bolag som bjuder in till dialog redan tidigt kommer att få den snabbaste tillståndsprocessen, räknat från start till mål.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky