Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Har du missat att det är Havens dag idag?

Det har jag också.

Men i min mejlbox har det ramlat in olika påminnelser under dagen.

Här i Sverige är vi inte jättetända på ”dagar” av olika slag, inte ens om de är sanktionerade av FN, som Havens dag är från och med i år.

Årets tema är i alla fall ”Ett hav, ett klimat, en framtid”, enligt The Ocean Project.

Att stigande halter av koldioxid och och temperaturer påverkar haven har fått ökad uppmärksamhet i takt med att nya forskningsresultat har presenterats. En skrämmande upptäckt är att haven inte kan absorbera lika mycket koldioxid från atmosfären som tidigare. Ett annat scenario, som jag skrev om i mitt senaste blogginlägg, är försurningen av haven, som kan leda till att korallreven vittrar sönder.

Men utfiskningen av världshaven är ett ännu mer välkänt problem som direkt påverkar alla oss människor. På många håll i världen ser man med blotta ögat att fisken har försvunnit.

Miljöpartiets nya representant i Europaparlamentet, Isabella Lövin, väckte nytt liv i frågan med sin bok ”Tyst hav”.

Men internationellt är det Charles Clover, förut miljöreporter på Daily Telegraph, som har väckt störst uppmärksamhet med sin bok ”the End of The LIne”. Nu har den blivit film och den lanseras internationellt med start just idag.

”Tänk dig en värld utan fisk”, manar Charles Clover. Om forskare har räknat rätt så är det så det ser ut år 2048. Snabbt jobbat av industrifisket i så fall, som började 1950.

På 100 år går det alltså att sopa rent djurgruppen fisk, som har funnits på jorden långt innan människan. Och som dessutom är förnämlig som mat.

I samband med filmen lanseras också en kampanj för att få allmänheten att kräva rimligare fiskemetoder.

Kommer ”The End of The Line” att visas i Sverige?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky