Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Det må vara långt kvar till december och klimatmötet i Köpenhamn, men för dem som ska försöka sy ihop avtalet är det febril aktivitet som gäller.

Just nu är miljöminister Andreas Carlgren i Paris på ett förberedande så kallat Major Economies-möte. Det var George W Bushs försök att slingra sig ur FN:s klimatförhandlingar. Han bjöd in världens största ekonomier – 17 länder som står för 90 procent av världens utsläpp av klimatgaser – för att under USA:s ledning hitta lösningar på vad olika länder kan åta sig för utsläppsminskningar.

Då var irritationen från EU stor över att Bush ville gå vid sidan av FN i en egen klimatprocess. Andreas Carlgren är i Paris i egenskap av blivande ordförandeland i EU och beskriver processen som den mest politiska för närvarande, när det gäller klimatförhandlingarna.

– Amerikanarnas tanke är att få en konstruktiv diskussion som följer med in i FN-processen. Om de lyckas kan MEF (major economies forum, kan också läsas major emitters forum) skapa öppningar, säger Carlgren i telefon från Paris.

Som så ofta i politiska förhandlingar så är de abstrakta och subtila. Det är ”stämningar” som känns av. Vid ett första MEF-möte i Washington i april var stämningen öppen och konstruktiv. I Paris är är den lite mer avvaktande, beskriver miljöministern. Vad det betyder konkret är inte lätt att tolka.

Bäst av allt verkar det vara när ländernas representanter vågar diskutera lösningar som inte uppfattas som en formell position, när nya idéer kan väckas och man vågar lämna ”talepunkter” på ett papper.

Det kan bidra till öppningar.

– Men risken är att alla faller tillbaka i sina gamla vanliga förhandlingspositioner. Och dem har vi hört många gånger, säger Andreas Carlgren.

Redan i juli kommer något slags resultat från vad MEF-mötena har lett till. I samband med G8-mötet ska regeringscheferna i MEF bekänna vad de kan våga sig på för formuleringar inför Köpenhamn.

Snart börjar även nästa förberedande möte inom FN-processen, den 1-12 juni i Bonn.

Det är inte så lite mumbo-jumbo över de olika förhandlings- och samtalsprocessen. Fast egentligen är det rätt enkelt – vad som räknas är att det till slut blir procent, årtal och åtaganden.

Tur att det är långt till december.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky
Fler bloggar