Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Stockholm njuter av vårvädret som har slagit till på allvar idag. För naturmuppar är det stressigt just nu, flyttfåglarna landar i horder, fjärilar kvicknar till liv, flugor och andra insekter börjar surra. Det är mycket att ha koll på.

För oss som inte gillar när grodor och paddor blir manglade av bildäck på väg till sina leksjöar, gäller det att vara beredda när vandringen började. För mig började paddsamlandet när jag kom hem en vårkväll efter att ha varit och gjort reportage om engagerade Djursholmsbor som gick med hinkar och hjälpte grodorna över vägen.

Splatt, splatt, splatt. Jag gjorde mitt bästa men lyckades inte väja för de arméer av beslutsamma grodor och paddor som var på väg till sin parningssjö. Det minsta jag kunde göra var att själv hämta en hink och rädda så många av de återstående som möjligt från att plattas till av bildäcken.

Numera är vi många paddplockare, runt om i landet. Varningsskyltar med grodor på uppmärksammar bilisterna på att nu är det dags igen. En kväll kan det vara byst med paddor för att nästa kväll vara helt tomt.

En oemotståndlig film om paddornas envetna parning hittade jag på Göteborgspostens hemsida.Är de inte värda ett bättre öde än att manglas under däcken?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky
Fler bloggar