Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

I morgon kväll kommer två politiska högdjur till Stockholm – Bill Clinton och Tony Blair till Stockholm. Det är Svenska postkodlotteriet som har lockat hit de två före detta världspolitikerna för att tala om klimatfrågan.

Det är inte så udda som det kan verka, att det just är postkodlotteriet som står värd för USA:s ex-president och Storbritanniens förre premiärminister, förklarar lotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke.

– Vi har haft förmånen att samarbeta med Clinton Foundation sedan 2007. Vi har träffat honom och lärt känna honom ganska väl. För ett halvår sen frågade jag om han ville komma och han tyckte det lät som en bra idé.

Lotteriets huvudsyfte är att stötta välgörenhetsorganisationer som arbetar med fattigdomsbekämpning, hälsa eller klimat och miljö. Clinton climate initiative är en av de organisationer som har fått pengar av Postkodstiftelsen, närmare bestämt en miljon dollar, drygt åtta miljoner kronor, sammanlagt.

– De har ett imponerande arbetssätt som vi fastnade för. De använder sig av näringslivet för att driva välgörenhetsarbete i världen. Aktörer bjuds in för att få se nya lösningar, till exempel teknik för att göra biogas av avfall eller att göra befintliga byggnader energisnåla.

Dessutom har Stockholm stad inspirerat ett av Clintons projekt, att göra världen 40 skitigaste städer renare.

Tony Blair tackade också ja till att komma, på förfrågan av Postkodlotteriet.

– Ingen får betalt för sin medverkan, säger Niclas Kjellström-Matseke.

På klimatgalan medverkar även Wangari Mathai, som belönats med Nobels fredspris för sitt arbete med trädplantering i Afrika, EU-kommissionär Margot Wallström och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky