Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Betala 227 kronor per år för elen till din teveapparat, eller 341 kronor. Elförbrukningen för 32-tums LCD-tv varierar stort. Energimyndigheten har testat och lagt ut resultatet på sin hemsida.

Räkneexemplen bygger att teven står på fem timmar per dygn, och övrig tid på stand-byläge.

Andra energispartips från Energimyndigheten för teven är att se till att energisparläget är aktiverat. Bara en av de testade modellerna hade energisparfunktionen igång när teven levererades. Inbyggd digital-tevebox är väsentligt mer energieffektivt än att boxen står separat bredvid.

EU förbereder krav på teveapparaters energiförbrukning. De som slukar mycket el kommer inte att få tillverkas eller importeras till EU. Än är det inte klubbat var gränsen kommer att gå, för energiåtgång vid drift samt vid standby. Men det gränsvärde som diskuteras i ett första steg klarar alla utom en av de testade apparaterna.

Däremot var det bara tre av de tio som klarade gränsvärdet som diskuteras i ett andra steg.

Dessutom är det på gång obligatorisk märkning av energiförbrukningen inom EU, på samma sätt som vitvaror energiklassas.

Det är EU:s ekodesigndirektiv som reglerar

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky