Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

När glödlampor inte längre får tillverkas i EU kommer med all sannolikhet försäljningen av lågenergilampor att öka markant.

Den som har läst SvD i dag har fått lite mer information om hur EU:s avveckling av glödlampan kommer att gå till. Något som inte står i artikeln är mer om hur Sveriges förbud mot kvicksilver egentligen rimmar med att samtidigt öka behovet av lågenergilampor – som ju innehåller en liten mängd kvicksilver.

Den 1 juni i år börjar ett generellt förbud mot kvicksilver att gälla i Sverige. Det innebär att vare sig själva ämnet eller varor med kvicksilver i får användas eller säljas på den svenska marknaden efter det.

Men det finns undantag: vissa användningsområden som regleras av gemensamma EU- direktiv till exempel ljuskällor, batterier och fordon. Därför är lågenergilampor med kvicksilver i fortfarande tillåtna att sälja i Sverige även efter den 1 juni.

Den som vill läsa mer om avvecklingen av glödlampor hittar information på energimyndighetens hemsida, på kemikalieinspektionens hemsida, på belysningsbranschens hemsida, eller på lampinfo.nu

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky