Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Istäckena över både Arktis och Antarktis smälter snabbare än väntat. Och Antarktis påverkas över ett större område än vad man tidigare vetat. Det innebär att de beräkningar som FN:s klimatpanel IPCC gjort av hur havsnivån stiger, sannolikt behöver plussas på med mellan 10 och 20 centimeter till nästa sekelskifte. Havsytan stiger i så fall med mellan 28 och 78 centimeter på hundra år.

Under två år har omfattande forskning bedrivits i anslutning till det internationella polaråret, som egentligen är knappt två år, mars 2007 till mars 2009 för att täcka in sommarsäsongerna på bägge kontinenter . En massiv insats har bland annat visat att haven runt Antarktis värms snabbare än övriga världshav.

I går publicerade Världsmeteorologorganisationen en rapport om dessa och många andra forskningsresultat från polaråret, som finns att läsa på www.ipy.org.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky