Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Årets – för att inte säga århundradets – svenska fågelsensation, den gulbrynade sparven, har gäckat skådarna vid Säbysjön bakom IKEA i Barkarby de senaste veckorna. Arten hade aldrig tidigare rapporterats i Sverige, och bara vid enstaka tillfällen i Europa, när den dök upp efter jul bakom shoppingtemplen strax norr om Stockholm.

Jag hade tänkt blogga om att sparven försvann för två veckor sen. Och att det kanske kunde vara en katt i närheten som hade satt punkt för den bevingade rariteten.

Men just idag så har den dykt upp igen, berättade Olle Bernard från Järvafältets ornitologiska klubb när jag ringde för att kolla.

– Det är snön som har gjort att den kommit fram. Den gulbrynade sparven är en markletare och med 10 cm snö är det inte så lätt att hitta mat. Nu duger vår fågelmat igen.

Med sparvens återkomst kan man också räkna med att skådarna ställer upp sig på rad igen för att få sen den lilla godingen. Redan i morgon ska en fransman på besök i Lund flyga upp till Stockholm och hyra bil för att få sätta ett efterlängtat kryss i sin artlista.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky