Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

”Jag nyper mig i armen, det är helt enastående! Jag har lite svårt att förstå att jag faktiskt kommer att vara på Antarktis”

Det sa miljöminister Andreas Carlgren nyss i telefon från Johannesburg när jag intervjuade honom om framstegen för ett globalt FN-avtal för avveckling av kvicksilveranvändningen. Läs mer om det i lördagens SvD.

Norge är värd för besöket. Några utvalda miljöministrar träffas på Antarktis, bland andra Kinas Xie Zhehnhua, Danmarks Connie Hedegard och britternas Hilary Benn. USA representeras också men inte på ministernivå.

” Vi ska prata om det allvarliga läget i Antarktis och det blir ett tillfälle för mig att lära mig mer om uppvärmningen av Antarktis som verkar vara ett faktum.”, sade Carlgren.
Just den frågan har ju blivit het bland klimatskeptiker eftersom Antarktis har hållits fram som ett exempel på att isarna där inte smälter.

Naturligtvis blir det också informella samtal under de två dagarna mötet pågår, med sikte på den stora konferensen i Köpenhamn i december. Andra gäster på Antarktis är IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri , Sir Nicholas Stern och chefen för FN:s klimatpanel Yvo de Boer.

Flera kortseminarier ska hållas om politikernas ansvar och hur världen ska hantera klimatförändringarna. Just på Antarktis finns det dock väldigt få drabbade personer, om man jämför med andra delar av världen. Om isarna däremot smälter helt och hållet (vilket just nu verkar rätt otroligt och i så fall väldigt långt fram i tiden) så har vi alla en havsnivåhöjning på 57 meter att hantera.

Men möjligheten att få komma till Antarktis är förstås oemotståndlig.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky