Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Nya mätningar visar att koldioxidhalten i atmosfären över Svalbard är högre än samma tid året innan. Mätningarna gjordes i december, och var då 392 miljondelar (ppm) vilket är en ökning med 2-3 miljondelar.

– Halterna har ökat snabbare än väntat. När vi började mäta för 20 år sedan var ökningen 1 ppm/år. Nu är den 2-3 ppm om året, säger Hans-Christen Hansen, professor vid enheten för atmosfärsvetenskap vid Stockholms universitet till SvD.
Det är institutionen som utför mätningarna. Data ingår i NOAA:s nätverk av koldioxidmätningar och apparaturen är kalibrerad för att stämma överens med andra mäststationer.

Värdena är som högst på vintern. Under våren och sommaren tar växterna upp en del av luftens koldioxid. Sedan stiger de igen.

Koldioxidhalterna är de högsta nu på 800 000 år, och har ökat med ungefär en tredjedel sedan den industriella revolutionen.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky