Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

En värmebölja bevisar ingenting. Lika lite som en köldknäpp. Det vet alla som är intresserade av klimatfrågan. Den som vill veta mer om varför 2008 inte var ett nytt värmerekordår måste läsa SvD:s nya satsning Mat & Klimat på måndag, där läsarna får svar på frågan ”Har den globala uppvärmningen avstannat?”

Fråga en australiensare just nu och han/hon svarar ”I don’t think so”.

I går var det + 46°C
som varmast under dagen i fyra olika städer i delstaten South Australia. Motsvarande aussie-SMHI förutspår sex dagar till med över 40 grader i södra Australien. Det uppges vara den värsta värmeböljan på 100 år i landet.

Järnvägsspåren böjer sig i solen, kraftnäten står inte pall. 140 000 hushåll blev utan ström igår = ingen aircondition för dem. Däremot för alla andra som överbelastade nätet för att få kyla.

Hälsovårdsmyndigheterna i delstaterna South Australia och Victoria uppmanar befolkningen att hålla sig inne, ha kylanläggningarna på och dricka mycket vatten.
I Adelaide fick arga och varma tågpendlare flaskvatten av kommunen för att stå ut med tågförseningarna. Samma problem med solsmälta spår drabbade tusentals pendlare i Melbourne.

Där var det för övrigt +44 grader i går, den varmaste dagen på 70 år, skriver Reuters.
Fast det här var kanske inga nyheter för den som följer Australian Open på tv. Matcherna utomhus har ställts in på grund av hettan, och det stängningsbara taket på Rod Laver Arena har kommit till användning.

”Den här typen av väder kommer bli vanligare, det har forskarna har varnat för” , sade Penny Wong som är Australiens klimatförändringsminister.
”Vi ser också att det regnar mindre i södra delen av Australien, vilket stämmer väl med vad forskarna utsagor”, sade hon vid en pressträff.

Tur i oturen att hettan slagit till långt från de viktigaste jordbrukslandskapen. Den här gången.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky