Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Sedan den 3 januari vallfärdar fågelskådare från hela Sverige, ja även från Europa för att se den gulbrynade sparven som har slagit sig ned vid en fågelmatning vid Säbysjön i Barkarby.
Mannen som först fick syn på sparven i sin kikare, Olle Bernard från Järvafältets ornitologiska klubb, berättade i Rapport häromdagen att föreningen ska se till att fortsätta mata sparven så den inte har någon som helst anledning att ge sig därifrån.

Hittills har de lyckats. Sparven är kvar. Varför inte ta pendeln till Jakobsberg och titta på spektaklet? Följ vägen som går längs Säbysjön bakom IKEA. När du kommer fram till fågelskådarna så vet du att du hamnat rätt.
Kom ihåg kikaren, annars blir den svår att se.

När jag var där förra veckan lyckades jag inte se den, men den fick bara en timme på sig.

Själva grejen med sparven är att den har aldrig rapporterats i Sverige förut, och den är mycket sällsynt i Europa.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky