Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Eftermiddagsmörkret har just lagt sig över Stockholm, och det är lätt att bli filosofisk så här på årets näst sista dag. De senaste dagarna med midvintersol har gjort det lite lättare att kliva upp ur sängen. Och det är inte bara på dagtid som tillvaron känns ljusare. Även kvällarnas och nätternas stjärnhimmel är så praktfull nu när molnen inte skymmer. Det gäller bara att komma ihåg att titta upp när man ändå är ute i vintermörkret.

För 40 år sedan tog en av astronauterna i den amerikanska rymdfarkosten Apollo 8 den numera klassiska bilden ”earthrise”, när jorden hänger i rymden sett från månen. På julafton.

För första gången såg en människa – eller rättare sagt tre människor – den planet vi alla delar med varandra. En liten blå planet ute i den stora rymden.

Bilden fick en stor betydelse för insikten att jordens resurser är ändliga. Den nyvaknade miljörörelsen fick en fantastisk symbol att använda, tidskriften LIFE har beskrivit den som en av de 100 bilder som förändrade världen, och det är en av världens mest puiblicerade bilder. Sedan dess har den har använts för miljöbudskap oräkneliga gånger, bland annat av Al Gore för att påtala hur människan ändrar jordens klimat i filmen ”En obekväm sanning”.

– Vad vi verkligen gjorde efter all utbildning vi gått igenom som piloter och ingenjörer för att ta oss till månen och tillbaka, och för att undersöka månens omloppsbana, var att vi upptäckte planeten Jorden, säger Bill Anders, den astronaut som officiellt tog bilden, till the Guardians reporter Juliette Jowit.

Sånt kan man filosofera över när man tittar på stjärnhimlen och året är på väg att gå över i ett nytt.

Den nogräknade bloggläsaren ser att artikeln om Earthrise är några dagar gammal. Jag hade verkligen tänkt lägga ut den som helt färsk, men hann inte med det före jul.
Jag hade också tänkt skriva att då, när mörkret låg så tungt, flera morgnar på väg mot pendeltåget hade hört talgoxen envist sjunga sitt sitsitu sitsitu. Eller situ situ som den också säger. Men sedan dess har vi ju passerat vintersolståndet och dagarna blir längre. Och talgoxen sjunger kanske ännu mer än då!

För en nyhetsreporter är det förstås lite skämmigt att ligga så länge på en bra story, som den om Apollo 8-bilden. Jag får gottgöra det med att vara bland de första med att önska mina läsare ett Gott Nytt År!

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky