Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Applåderna var långa efter Al Gores tal här i Poznan, men nu har de precis ebbat ut. I en fullsatt plenarhall höll han ett halvtimmes tal, som då och då avbröts av applåder.
Han påminde ministrar och förhandlare att ”vi kan inte förhandla med fakta”. Klimatet förändras, glaciärer smälter, haven tar emot 25 miljoner ton koldioxid varje dag och blir successivt surare.

Al Gore konstaterade också att ”kampen mellan hopp och förtvivlan pågår även här i Europa”, med adress till uppgörelsen om EU:s klimatpaket i Bryssel.

Och han ägnade en hel del tid åt att läsa upp vad kommande president Barack Obama har sagt om klimatförhandlingarna, att USA ska bli en aktiv och konstruktiv del så snart han har kommit på plats i Vita Huset.

”The time for delay is over, the time for denial is over. We all hear clearly what science has been telling us for years now”, var ett avcitaten från Obama.

Som avslutning sa Gore att han ville delge åhörarna några ord han hade hört och som han tyckte passade på församlingen i Poznan:

”Yes we can”

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky