Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Att FN:s klimatkonferens i Poznan är en hållplats på vägen till det stora mötet i Köpenhamn har vi hört många gånger nu.
Det gör att stämningen här i Poznan präglas av en väntan. Först och främst handlar det om hur EU:s klimatpaket ser ut efter manglingen på toppmötet i Bryssel torsdag och fredag. Ett paket med bibehållen trovärdighet får också bäring på förhandlingarna här.

Utvecklingsländerna bevakar
att i-länderna gör sina åtaganden och inte försöker smita från de minskade utsläpp som man har utlovat på den internationella arenan.
Frågor där tonläget är högt här, som överföring av teknik och finansiering av åtgärder i utvecklingsländer, kan låta annorlunda om EU håller utlovade mål.
Miljökommissionären Stavros Dimas försäkrade idag att utsläppsmålet står fast – att minska med 20 procent till år 2020 eller med 30 procent om det blir ett avtal i Köpenhamn. Han sade också till the Guardian att EU kan minska med 80 till 95 procent till år 2010 om utvecklingsländerna går med på minus 15-30 procent det närmaste tio åren. Det låter inte som ett sockrat erbjudande till u-länderna.

I andra viktiga frågor vill man inte låsa några beslut innan USA:s nye president Barack Obama är på plats. Det dämpar också intensiteten i förhandlingarna. Det inebär att tempot måste bli högt under nästa år, för att hinna till december i Köpenhamn.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky