Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Från ett gråmulet plustvågraders Stockholm till ett gråmulet plusengrads Poznan. Idag går FN:s årliga klimatmöte in på sin andra vecka, som avslutas med att miljöministrarna får lösa de svåraste knutarna som tjänstemännen inte har klarat av.

Förra året hölls klimatmötet på Bali. Då fick jag en hel del mejl från läsare som undrade om det verkligen var nödvändigt att alla delegater behövde träffas så ofta med tanke på alla koldioxidutsläpp flygresandet orsakar.

I år har ingen undra
t, men här kommer ändå ett svar till den som undrar: Sekretariatet för konferensen har räknat ut att energin till flygresor, hotell och konferensrum samt buss och taxi lokalt här på plats, orsakar ungefär 13 000 ton koldioxidutsläpp. Sannolikt är det lite mer eftersom fler deltagare har kommit hit än de 8 000 som kalkylen bygger på.

När konferensen är slut
, och siffrorna mer definitiva, kommer polska regeringen att koldioxidkompensera allt. Vissa delegationer kompenserar på egen hand, EU:s Storbritanniens och Nederländernas.

Totalt kostar hela konferensen 35 miljoner dollar, enligt polska regeringen.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky