Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Isen på Arktis har ändrat karaktär. Större ytor täcks av tunn, nybildad is och den fyra-femåriga tjocka isen har minskat drastiskt i omfattning. Dessutom ligger avsmältningen på rekordnivåer, framföra allt i fjol, berättade vi om i söndagstidningen (23 nov).

När jag intervjuade forskaren Walt Meier vid National Snow and Ice Data Center i Boulder, Colorado, berättade han om engagerade mail med tips från allmänheten om hur avsmältningen av isarna kan stoppas.

• Sprid ut vit frigolit över havsområden där isen har smält, så att solljuset reflekteras tillbaka och inte skyndar på avsmältningen av den kvarvarande isen. ( Mörka havsvattnet har den effekten)
• Bygg plattformar så att isbjörnarna hittar stabil is att jaga från.
• Bygg stora fläktar som motverkar de varma vindarna som blåser in över Arktis, och kyler av temperaturen.

Walt Meier berättade också hur forskarna vid NSIDC diskuterade hur de skulle förbereda sig på frågor från barn om satellitfoton visar att det är isfritt på Nordpolen.
– Finns det inte is på Nordpolen så undrar barnen förstås vart tomten tagit vägen, sade Walt Meier.
Forskarna enades om att säga som det var, att Nordpolen ändå inte är någon bra plats att bo och ha sin verkstad på eftersom den består av i som flyter omkring. Forskarnas tips var att han har flyttat till fastare mark, till exempel till Grönland.

Nu blev det inte öppet hav på Nordpolen i fjol, men det var första gången som vår nordligaste utpost täcktes av tunn is i stället för flerårig tjock is.
Men vem vet exakt var tomen är?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky