Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

BOULDER.
Jag är i Boulder, Colorado, och här finns nr 30 på listan över världens mest kraftfulla datorer. Den används för forskning om klimatmodeller på National Center for Atmospheric Research, Ncar, ett ledande institut i amerikansk klimatforskning.

Institutet ligger
vid Klippiga bergens fot, mitt i ett landskap man känner igen från cowboyfilmer – Klippiga bergens branta klippväggar åt ena hållet och det oändliga slättlandskapet åt andra.

I bottenvåningen står superdatorn som installerades i fjol. Men vartannat till var tredje år krävs högre kapacitet. Inte överraskande är det snart dags igen, men då räcker inte den nuvarande datorhallen till.

Därför kommer Ncar att bygga en nya datorhall, med höga krav. Datorn måste kylas ned och den kräver massor med el, så mycket att den snudd på behöver ett eget kraftverk för eltillförseln.

Paradoxalt nog
byggs hallen i Wyoming, en av USA:s ledande kolstater. Så för att få fram ny kunskap om hur hotet från de fossila bränslena påverkar jorden, behövs massor med energi och den kommer från – kolkraft.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky