Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Al Gore rivstartar med att utmana USA:s nye president Barack Obama. I somras sjösatte Gore sin plan att förmå den blivande presidenten att inleda ett nytt månprojekt, fast på energiområdet: att inom 10 år göra USA oberoende av fossila bränslen.
I en debattartikel i New York Times riktar han nu utmaningen till Obama.

I den kritiserar han koncpetet ”rent kol” som SvD skrev om nyligen, som går ut på att utforma teknik som kan skilja av koldioxiden från förbränning av kol och föra ned den djupt ned i berget. Gore kritiserar dem som lägger hundratals miljoner dollar på att marknadsföra konceptet för att ”glömma bort” att det ännu inte finns någon demonstrationsanläggning i fulll skala i USA som visar att det går att begrava koldioxiden.

Samma synpunkter framfördes i SvD-artikeln, där det också framgick att energiåtgången för att avskilja koldioxiden är alldeles för hög i de pilotförsök som har gjorts hittills. Dessutom måste priset för koldioxid vara högt för att tekniken ska vara lönsam i framtiden, och höga kostnader för utsläppsrätter motarbetas

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky