Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

I går kväll framträdde Al Gore i Stockholm med sin nya klimatföreläsning. Jag gissar att den handlar om att våga se möjligheterna med att ställa om energisystemet, inte bara problemen. Ämnet är högaktuellt med tanke på hur det kärvar för EU:s klimatpaket vid toppmötet, nu när finanskrisen skakar världen.

I somras lanserade Al Gore en utmaning till USA:s kommande president, att bli fossilfritt på tio år. Han jämförde med president Kennedys månsatsning. Den var också planerad på tio år, men redan efter åtta år landade de första amerikanerna på månen, de första människorna över huvud taget.

Det hade varit kul att här kunna berätta mer om vad Al Gore faktiskt sa. Men tyvärr fanns det inget utrymme för pressen, såvida man inte köpte en biljett för ett par tusenlappar. Det är mycket ovanligt vid sådana här sammanhang.

Det hade också varit roligt att ställa några frågor vid en pressträff, till exempel vad han tycker om att hans film, ”An unconvienient truth”, fälldes i brittisk domstol för att innehålla osakliga fakta om klimatförändringarnas effekter. Filmen får inte visas i brittiska skolor utan ett tillägg angående detta. Har det påverkat honom?

Men tyvärr, Al Gore hade inte tid – eller lust – med pressen och därmed allmänheten.
Det var lite annat pådrag när han var här 2006 för att lansera filmen, då han proffsigt hann med ett stort antal journalister för att få ut sina tankar så brett som möjligt.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky