Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Det droppar in nyheter om vindkraftbolaget Vertical Wind som är en avknoppare från Uppsala universitet. Kraftverken saknar de stora och karaktäristiska vingarna, som driver en horisontell turbin. Det ingår ingen propeller i Vertical winds snurror, utan turbinen roterar runt ett torn av cement, runt sin egen axel så att säga. Om det är svårt att se det framför sig kan man titta här.

Nyheten i dag är att Ericsson går in i ett samarbete med företaget. Vertical wind har byggt ett vindkraftverk som kan monteras på basstationer för mobiltelefoni. Förhoppningen är att basstationer kan göras oberoende av annan
strömförsörjning än den från vindkraftverket.

Tidigare i veckan blev det klart att Eon och Falkenberg energi köper fyra 200 kW-snurror som ska byggas i Falkenberg. Det ska bli intressant att se vad de kringboende tycker. Är de smidigare snurrorna acceptabla att ha i närheten, eller inte?
Nu har de i Falkenberg inte alls samma effekt som storsnurrorna som byggs på landbacken nu.
Men det blir ändå ett första test.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky