Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

I fjol blev det stort hallå när istäcket på Ishavet i Arktis var rekordlitet. Utbredningen var mindre än vad som tidigare hade registrerats och nya vägar för båttrafiken blev farbara.

Dessutom startade huggsexan om rätten till naturresurserna under isen. Gas och olja finns där i enorma kvantiteter, lika mycket olja som i Ryssland och en tredjedel av de oupptäckta naturgasfyndigheter, enligt US Geological Survey.

I början av september
är sjöisen i Arktis som minst. Den arktiska sommaren når sin kulmen. Nu är frågan om smältvädret 2008 blir ännu mer omfattande än förra året.
Redan i somras larmade polarforskare att det kunde bli så, och i veckan kom data från National snow and ice data center vid universitetet i Boulder, Colorado, som visar att faran är långt ifrån över. 2005 var det näst värsta året vad gäller istäcket, och årets utbredning är redan mindre.

Någon av de närmaste veckorna får vi svaret om även fjolårets bottennotering passeras.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky