Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Just nu sitter jag på E4:an vid Kungens Kurva på väg mot Göteborg och sedan Danmark. Inte så äventyrligt, kanske, men för mig är det första gången jag åker sträckan i en biogasbil. För alla som är nyfikna på biogas kan det kanske vara intressant att veta hur och om det går att köra längre sträckor på gas.

Jag ska med en gång erkänna att vi har både hänglsen och livrem – vi kommer att passera Linköping som är ett biogasens Mekka i Sverige, och vi ska till västkusten som sedan länge har ett väl utbyggt nät med naturgas. Men ändå.

Bilen vi åker i är en Volvo S60 från 2006. Den har två tankar, en för gas som det går att tanka i 20 kubikmeter (eller normalkubikmeter som det heter) gas, och en för bensin på 29 liter. Vår ambition är att bara köra på gas och därmed inte släppa ut något nettotillskott av koldioxid efter oss.

Första tankningen gjorde vi på hemmaplan, Bilia i Haga Norra. 17,5 kubik gick i à 11,89 kr. Inte så billigt, tycker jag, men tydligen lever inte gaspriset ett eget liv utan följer bensinpriset.

Nu har vi redan hunnit till Södertälje. Det blir nya gasrapporter på bloggen då och då under dagen när det finns något att berätta från vår gas-tour!

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky