Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Om jag äter 100 gram nötkött så orsakar jag ett koldioxidutsläpp på 1 300 gram. Och om jag drar ut sladden när jag har laddat mobiltelefonen så sparar jag 7 kg koldioxid på ett. När jag dessutom kommer ihåg att stänga av stand-byfunktionen på alla mina tv-, radio-, data och andra apparater så kan jag glatt minska mina kostnader för hushållsel med tio procent.

Efter att ha klickat runt på ”klimatklicket” så har jag fått lite siffror på vad olika åtgärder hemma leder till i energi- och klimatbesparingar. Klimatklicket är en ny sajt som forskningsrådet Formas, Forskning.se, Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet ligger bakom.

Sajten är informativ och lättillgänglig. Källorna till beräkningarna och påståenden går också att klicka fram, vilket är jättebra. Däremot är det lite irriterande att man måste avlägga ett klimatlöfte för att komma åt klickandet. Det är som att köpa grisen i säcken. Det känns bättre att först se vad som krävs, sen bestämma sig för ett löfte eller inte.

Såhär på sommaren finns ju alla möjligheter att dra ner på sina koldioxidutsläpp. En bok och en hängmatta är allt som behövs för att leva energisnålt. Klimatklicket har visserligen inte något sånt förslag, men jag kan avlägga ett löfte att gå på sparlåga flera av mina semesterdagar.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky