Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Trots att jag och kollegan Jonas Fröberg nu har skrivit fyra stora artiklar om etanol som drivmedel, så är ämnet långt ifrån uttömt. En hel del information som inte fick plats i artiklarna går att hitta i läsarfrågorna både i papperstidningen och på webben.

En av de roligaste upptäckterna för mig i arbetet med serien är hur en sådan teknisk fråga som bilbränsle har bliviti en fråga runt köksbordet. Folk är verkligen engagerade i vilket drivmedel som i slutänden är rätt att välja.

”Du, ska man vänta tills det finns elbilar? Eller ska vi tro på att den etanol som finns i Sverige ändå är bra? Förresten, kan du skicka mig smöret.”

”Smöret? Om du ger mig sillen. Äh, jag undrar om vi inte ska leta efter en snål diesel istället. Begagnad. Det tycker jag är rätt miljötänk.”

Är inte det en trend i tiden, så säg. Dels med klimathotet som skuggar vardagen som ett moln, dels med ett bensinpris som spränger 14-kronorsgränsen. Det är för övrigt rätt kul att gå in på Svenska petroleuminstitutets hemsida och titta på vad bensinen kostade för bara några år sedan.

Förhoppningsvis har SvD kunnat ge lite bättre beslutsunderlag genom vår etanolserie. Och mer rapportering om hur vi ska transportera oss blir det i SvD, även om serien nu avslutas.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky