Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Tidningen Stockhlom City har intressant miljöläsning i dag:

Kvinnor vill bygga ut kollektivtrafiken medan män hellre vill bygga kringfartsleder och parkeringar. I Stockholm tycker 25 procent av männen att miljöfrågorna är mycket viktiga, medan 43 procent av kvinnorna tycker det.

Siffrorna
kommer från tidnigens Sifo-undersökning.
Tidningen refererar också till Stockholm stads miljöprojekt ”Konsumera smartare” som har siffror på att männen står för 70 procent av koldioxidutsläppen och kvinnorna 30. Förklaringen är att män tar bilen till jobbet och flyger mer än kvinnor.

Många män i Stockholm som kör miljöbil gör det för att slippa trängselskatt och få miljöbilspremien snarare än för att rädda klimatet, säger Jessica Cederberg Wodmar på Naturvårdsverket.

I en annan opinionsmätning, som vindkraftbolaget O2-gruppen har gjort, visar det sig att varannan svensk (45 procent) kan tänka sig att bli delägare i ett vindkraftverk, och då är plötsligt männen mer intresserade, 55 procent jämfört med 33 procent kvinnor.

Anar jag ett större intresse hos män för att tjäna pengar i fickan än hos kvinnor, även om det innebär ett (o)manligt klimatsmart beteende?

Den brittiska regeringen håller fast vid tanken på att införa personliga koldioxidkvoter, dvs alla får lika stor mängd koldioxid till sin konsumtion. Vill man överskrida kvoten får man köpa av andra. En koldioxidsnål person kan sälja sina överblivna kvoter med förtjänst.

Många kvinnor skulle tveklöst bli vinnare i den matchen, och kunna ”köpa vingar (vindkraft) för pengarna” eller något helt annat för sina klimatvinster. Men hur lång tid skulle det ta innan även männen ändrade beteende? Kanske är den brittiska regeringen klurigare än man tror.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky