Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

”Kan man tänka sig att det kommer någon endaste fördel ut ur klimatförändringen som nu pågår? Varför får man alltid en sådan onyanserad bild av skeendet?”
Frågan kom i veckan i ett mejl från en SvD-läsare, som inte är de förste att ställa frågan.

Och som på beställning dök en helt underbar sådan positiv effekt upp i brittiska medier: En liten population sjöhästar har hittats i Themsens flodmynning. Sjöhästen trivs i grumligt, grunt vatten bland bottnarnas sjögräsängar. Fyndet visar att vattnen har blivit varmare. Vintertid är Nordsjön en grad varmare än för 40 år sedan, enligt Daily Telegraph.

Den en och en halv decimeter stora kortnosiga sjöhästen (Hippocampus hippocampus) har hittats flera gånger det senaste året, så den verkar gilla att bo i Themsen, vilket även visar att flodvattnet har blivit renare. Två positiva miljönyheter på samma gång, med andra ord.
Egentligen hittades den för första gången redan för ett och ett halvt år sedan, när forskare från Zoological Society for London var ute på sina återkommande fältundersökningar. Men fyndet avslöjades inte förrän nu, eftersom den lilla kortnosen då inte hade ett lagligt skydd vilket den nu har fått.

Andra fördelar som det varmare klimatet för med sig finns utredda i den statliga klimat- och sårbarhetsutredningen (SOU 2007:60). Skogen förväntas växa 20-40 procent snabbare och nya trädslag kan användas för virkesproduktion. För jordbrukare blir växtsäsongerna längre så skördarna ökar. Trädgårdsentusiaster kan redan nu experimentera med växter som egentligen hör till sydligare breddgrader. Och personligen tycker jag det var skönt att kunna ha sommarkläder långt fram i oktober hösten 2006.

Men vad är egentligen vitsen
med att peka på enskilda positiva effekter och lyfta bort dem ur sitt ekologiska sammanhang? Naturen fungerar inte så. I ett varmare och blötare klimat blir skogsbränder vanligare liksom rotröta och skadeinsekter. Och för jordbruket kan extremväder som hagelskurar och slagregn dämpa glädjen över den längre odlingssäsongen, liksom riskerna för svampangrepp och skadeinsekter.

Och dessutom kan det vara svårt att vara riktigt glad åt fördelarna med ett varmare nordiskt klimat när man vet att miljontals indier och kineser har problem att hitta något så livsnödvändigt som sötvatten på grund av att Himalayas glaciärer krymper.

Men mer sjöhästar i haven kan i alla fall göra en lycklig.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky