Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

På mitt arbetsbord ligger ”Rare birds yearbook 2008”. Den berättar om 189 fågelarter på vår jord som har ett akut utrotningshot hängande över sig.
Dystert? Ja, faktiskt.
För många av arterna finns färre än 50 indi­vider kvar. 50 – förmodligen är det fler fåglar i den flock sidensvansar som jag passerar på min cykelväg till pendeltåget. Tänk om de var de enda som fanns kvar på hela jordklotet.

I beskrivningen av varje art i boken finns en pil som pekar uppåt eller nedåt och som illu­strerar trenden för artens utveckling. Väldigt många pilar pekar ned. Det ser mörkt ut inte bara för den långsiktiga överlevnaden, utan även på kort sikt. Några arter finns inte ens i naturen längre, utan har bara fått lite extra tid i fångenskap på någon djurpark.

Att bläddra i boken känns lite som att titta i en katalog från ett konstmuseum. I bägge fallen ­visas dyrgripar, skatter som mänsklig­heten har ansvar för att även eftervärlden ska få uppleva.
Skillnaden är att konsten är så åtråvärd att människor kan hosta fram åtskilliga miljoner för att få hänga en enda tavla på sin egen vägg. Men att lägga sina pengar på att bevara en fågel­art som är resultatet av årmiljoners utveckling är inte lika hett, direkt.

Att vända den negativa trenden för en akut hotad art kostar cirka 260 000 kronor om året, beräknar Birdlife Inter­national. Att rädda de 189 arterna på mitt skrivbord skulle kräver en insats på 50 miljoner om året. Birdlife Inter­national har sjösatt en insamlingsfond med ­målet på 250 miljoner på fem år, troligen den största fågelskyddsinsatsen hittills.

Jag bläddrar bland färgbilderna och förundras över alla häftiga, konstiga, vackra, fula och näpna fåglar som snart kanske bara finns på foto­grafi.
Redaktör för denna bok som väcker så mycket tankar är Erik Hirschfeld i Malmö. Han är en hängiven fågelskådare som vill upplysa sina skådarkolleger om vad som håller på att hända.

Dags för lite globalt ansvar, tycker han och har som mål att en procent av världens 2,5 miljoner ornitologer ska köpa boken. För varje såld bok går en femtiolapp till Birdlife Internationals arbete för de fåglar han skriver om.

Boken kom ut för första gången i år, och Erik Hirschfeld är redan i gång med nästa års utgåva av ”Rare birds yearbook”. En nyhet till 2009 vet han redan: Att de 189 akut hotade arterna ökar till 190.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky