Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Först sprack enigheten klimatberedningen om hur klimatmålet ska se ut.
Sedan kom TT med uppgiften att statsminister Fredrik Reinfeldt hade sagt att Sverige ska vänta några år med att bestämma klimatmålet för Sverige. Först ska FN-förhandlingarna i Köpenhamn 2009 visa om fler länder än EU åtar sig bindande utsläppsminskningar. Sedan ska EU bestämma om medlemsländernas gemensamma ambitioner ska höjas från minus 20 till minus 30 procent.

Samtliga oppositionspartier gick i taket och vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson konstaterade att allt det arbete som hon övriga ledamöter i klimatberedningen hade lagt ned tycligen var förgäves.

Även miljöministern bör ha haft anledning att fundera över vad hans chef egentligen menade. Andreas Carlgren deklarerade tydligt både vid sin pressträff i måndags och i ett pressmeddelande att han ”räknar med att i höst lägga en klimatproposition som presenterar ett nationellt mål med den ambitionsnivån”, vilket är en minskning med 38 procent till år 2020.

Så – blir det ett nationellt klimatmål i höst eller inte?

I dag är beskedet från Carlgrens presekreterare Thomas Uddin att det Carlgren sa i måndags gäller. Några andra signaler har inte miljödepartementet fått.

Reinfeldt säger samtidigt åter till TT att ”målet kan inte slås fast” innan det finns ett nytt internationellt klimatavtal.
Och när SvD frågar säger Reinfeldt att det svenska klimatmålet som kommer i höst är preliminärt.

Enligt Uddin är det samma sak som Carlgren kallar för kontrollstation. Efter att resultaten från EU och FN är klara, ”ska det nationella målet slutgiltigt fastställas vid en kontrollstation. Därefter kommer regelbundna kontrollstationer genomföras. ”, skrev Carlgren redan i måndags.

Exakt svar om det svenska klimatmålet dröjer tydligen till efter 2009.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky