Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Vilken vårdag! Solen har öst på för fullt från himlen och när jag var ute vid Stockholms universitet efter att ha föreläst på en kurs i miljövård såg jag en slänt som var alldeles gul av vintergäck som vände sina kronblad fullt utslagna mot solen.

I måndags gick jag en lång promenad på Järvafältet och spanade efter tofsvipor. De hör till de tidiga vårfåglarna och borde kunna ha landat redan efter den här varma vintern. Men nix. Inte ens ett läte nådde mina ören. Inte för att jag kan så många fågelläten, men de här låter ungefär som ljudeffekterna i ett elektroniskt spel. De kan inte förväxlas med något annat.

Den som vill följa vårens ankomst via fåglarna kan gå in på rapportsystemet svalan. Där kan man se att fler tofsvipor än normalt har kommit, och i dag på eftermiddagen har enstaka exemplar synts till så nära som vid Västerås och Örebro.

Men det måste väl vara en rekordvarm januari, tycker många. Varken skidor eller skridskor har det gått att åka i Stockholmstrakten på hela vintern. Svaret är nej. Enligt SMHI var januari en av de varmaste som uppmätts sedan mätserien började 1879, men inget rekordår utom på Landsort. I Svealand och Götaland var 1989 varmast hittills, och i Norrland står sig rekorden från 1925, 1964 och 1973.

Den som vill fördjupa sig kan titta i häftet över varmaste och kallaste månaderna under 1900-talet, från SMHI.

Har dock inte sett någon mätserie över Sveriges medeltemperaturer sedan starten på mätningarna, men det finns säkert någonstans på SMHI:s hemsida.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky