Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Om biodrivmedel är bra eller dåligt som alternativ till bensin och diesel är en komplicerad fråga. Debatten om nackdelarna är därför viktig. Valet landar för närvarande ofta på den enskilda konsumenten, och hur ska man kunna välja rätt om man inte har tillgång till ett eget utredningsinstitut?

Författaren och krönikören Emma Hamberg beskrev i en dräpande krönika i Stockholm City nyligen hur snorkiga bilförsäljare i huvudstaden utan koll på klimatfrågan blev snutna på hennes sköna tusenlappar. Hon visste att hon inte ville ha etanol, biogas skulle det vara.

Etanol har fått en nej-stämpel. Ett argument mot etanol från vete, majs, socker och andra spannmål är att efterfrågan i klimathotets spår trissar upp världsmarknadspriset på de aktuella spannmålen. För miljarder fattiga människor innebär det att priset på mat stiger, och risken finns att kostnaderna kommer fortsätta att öka.

Men det finns också en annan sida av myntet som kan vara värd att reflektera över.
För många jordbrukare i fattiga länder innebär en prisökning också bättre inkomster. De kan sälja sina varor till högre priser, poängterar Chris Flavin från amerikanska World Watch Institute.

Eftersom EU och USA subventionerar sina grödor har det varit svårt för en mexikansk bonde att få ut drägliga priser, men nu finns en möljlighet för många, menar han.

Hotet att inte har råd att köpa mat måste tas på största allvar i biobränsledebatten. Men en realitet för många fattiga länder är stigande oljepriser. Av de 47 fattigaste länderna importerar 38 olja. 25 av dessa importerar hela sitt behov. Små samhällen kan vinna på att själva kunna tillverka sitt bränsle.

Den mångsidiga debatten är viktig.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky