Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Det är lätt att vara generös när ekonomin är trygg och stabil och framtidsutsikterna ljusa. Klimatfrågans enorma uppsving har skett under en makalös högkonjunktur.

Nu när börsen åker jojo och ovissheten förmörkar horisonten så hörs varnande ord från ekonomiska toppmötet i Davos.

Rajendra Pachauri som är ordförande i FN:s expertpanel för klimatfrågor, IPCC, och Yvo de Boer, chef vid kansliet för FN:s klimatkonvention, uppmanar världens ekonomiska ledare att inte tappa bort klimathotet när kurvorna börjar peka nedåt och jobben är i fara.

Klimathotet finns kvar långt bortom kommande lågkonjunktur, resonerar de och hänvisar till att det är en fråga för de kommande 100 åren.

Det är inte alls osannolikt att intresset för att jaga koldioxid mattas av från både företagsledare och allmänhet om jobben hotas och plånboken blir tunn. Men det finns också exempel på motsatsen. Förra gången miljöfrågan var het, i slutet på 90-talet, bromsades intresset av högkonjunkturen. Med en rejäl sedelbunt i handen var det betydligt roligare att köpa törstiga bilar, resa till exotiska platser och bygga stora villor med enorma fönster än att vara varsam med jordens resurser.

Återstår alltså att se vad som kommer att gälla de kommande åren.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky