Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

I början av 2006 var det ett el Nino-år, det vill säga en uppvärmning av delar av världshaven med början utanför Sydamerikas västkust. Dessförinnan, 1998, var el Nino oerhört stark, och tropiska korallrev blektes i massor. På en del håll har de fortfarande inte återhämtat sig.

2007 var ett la Nina- år, det vill säga att en avkylning var att vänta. Så skedde också, men många meteorologer tycker att år 2007 blev ovanligt varmt ändå.

– 2007 blev ändå ett av de sju varmaste åren sedan mätningarna började, konstaterade Michel Jarraud, från Världsmeteorologorganisationen, WMO, i Geneve, när siffrorna presenterades på Bali i december.

Hur den globala medeltemperaturen blir 2008 återstår att se. Ska den allt varmare trenden hålla i sig eller mattas ökningen av?

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky