Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Såhär när det nya året närmar sig ska jag göra en bekännelse. Det gäller mitt julgransglitter.
Kanske finns det fler än jag som sedan späd barndom har sett hur julgranen blir alldeles särskilt vacker när den behängs med glitter av bly. De hänger tyngre på ett sätt som plastglitter aldrig kan. Och blyet ger ett slags matt glans åt glittret som gör att ljusen reflekteras på ett ojämförligt och lite trolskt vis.

Men bly är som bekant ett farligt miljögift och därför fär det helt logiskt att blyglitter är förbjudet sedan länge. Fast jag lyckades komma över en förpackning i sista sekund, jag tror att det var i början av 1980-talet. I en affär på Sveavägen köpte kunden före mig två paket, och det fanns ett kvar. Blixtsnabbt lade jag beslag på det.

Sedan dess är det andakt varje år som granen ska kläs, i alla fall för mig. Tråd för tråd hänger jag dem i granens topp. Det är ändå de översta grenarna som ska stråla mest. Det är inte många glitter kvar nu, men de räcker till en 15 grenar i alla fall. Och de är helt underbara.

När granen ska ut
är det ingen annan än jag som får ta ner blyglittret, tråd för tråd igen. De förvaras i en egen påse, noga inlindade i silkespapper. Någon risk att blyet skulle spridas i kretsloppet finns inte, de är tryggt mellanlagrade i jullådan på min vind.
Snälla, om någon vet ett glitter med blyets glans men som inte är miljöfarligt, skriv gärna och tipsa. Eller om någon smart uppfinnare tar fram ett sånt, lova att meddela mig.

Och Gott Nytt År!

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky