Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Tidigt i morse satte sig alla minstrar åter i plenum för att klubba det förslag som de olika arbetsgrupperna presenterade under natten till lördag.
Ordförande för sessionen, Indonesiens miljöminister Rachmat Witoelar, hann knappt öppna mötet innan Indien tog till orda och sa att de inte kan acceptera dokumentet. Man ville ändra ordalydelsen i en mening så att det blev större skillnad mellan i-ländernas åtaganden och u-ländernas åtaganden.

Mötet ajounerades i ca en timme. När det åter samlades strax efter elva på förmiddagen var inte Indiens miljöminister närvarande. U-länderna satt och förhandlade nya skrivningar under ledarskap av Indonesiens miljöminister och kunde därför inte vara på plats när plenum åter samlades och ordföranden bad om Indiens synpunkter.

Den kinesiske delegationschefen kom springande och krävde andfådd att sekretariatet för mötet skulle be om ursäkt.
– Det är andra gången den här morgonen som ni börjar sessionen utan vi kan vara här för vi sitter i förhandlingar. Jag tror att det här är avsiktligt från sekretariatets sida för att pressa oss tidsmässigt.
Pakistan krävde att mötet åter ajournerades till G77 var klara med sin diskussion.

Någon ursäkt har inte levererats, men mötet har åter paus. För hur länge återstår att se. Klocka är halv tolv. Ingen vet hur länge denna maratonkonferens kan hålla på.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky