Annons

Susanna Baltscheffsky om klimat & miljö

Susanna Baltscheffsky

Susanna Baltscheffsky

Bali. Kanske är vakuum ett bra ord för att beskriva känslan här på FN:s klimatkonferens just nu. Det pågår intensivt arbete med att lösa de absolut svåraste knäckfrågorna. Små grupper av ministrar sitter i slutna rum och väger olika formuleringar på guldvåg.
Hur ska industriländernas åtaganden att minska utsläppen formuleras?
Hur ska utvecklingsländernas åtaganden formuleras?
Ska USA behandlas i en egen skrivning eftersom de inte erkänt Kyotoprotokollet?
Vakuum råder i väntan på besked.

Al Gore uppmanade i sitt tal igår att konferensen skulle enas utan USA, som ju motsätter sig flera viktiga punkter. Det rev ner massiva applåder.

Men det är inte en möjlighet, klargjorde konventionens chef, Yvo de Boer.
Beslut under konventionen tas i konsensus, och USA är en part i konventionen.
Men det verkar inte heller vara en väg att försöka sig på, enligt honom.
– Allmänna känslan här är att det inte är mycket mening att starta förhandlingar om ett nytt klimatavtal utan att det ekonomiskt största landet och den största utsläpparen är med.

Kan också berätta att det just passerade ett gäng isbjörnar, och att julgranen i närmaste köpcentrat är finfin. Däremot syntes ingen lucia igår.
Inne i presscentret verkar luftkonditioneringen vara i samma skick som förhandlarna – trötta. Det är minst 35° här inne. Närmare 40° tror kollegan Karl-Johan Bondeson från Göteborgsposten, med svettpärlor i pannan.

Natten här blir nog lång. I stället för luciavaka får vi vaka in resultatet från klimatmötet. Om allt går i lås så startar förhandlingarna om det nya klimatavtalet efter Kyotoprotokollet här. De förhandlingarna ska slutföras 2009.

Om bloggen

Susanna Baltscheffsky har bevakat miljö- och klimatfrågor på SvD sedan 1995. I bloggen skriver hon snabba miljönyheter, både från Sverige och internationellt, om politik, vetenskap och debatt. Här hittar du också nyheter som inte syns i det dagliga flödet.

Kontakta Susanna Baltscheffsky